In memoriam Pytsje Stolte-van der Meulen

groepsfoto-LeeuwarderadeeldeelDinsdag 8 januari overleed op 96-jarige leeftijd mevrouw Pytsje Stolte-Van der Meulen, partijlid van het eerste uur. (Mevrouw Stolte - Van der Meulen staat rechts op foto) Al als jong meisje ging ze samen met haar vader naar bijeenkomsten van de SDAP. Deze crisis- en oorlogstijd vormden haar tot een sociaal-democraat in hart en nieren. Toen in 1946 de Partij van de Arbeid werd opgericht, werd ze vanzelfsprekend lid.

Dat dit in die tijd voor vrouwen lang niet gebruikelijk was, weerhield haar er niet van om ook actief te worden. Gedurende een lange periode heeft mevrouw Stolte vele functies bekleed. Van 1962 tot 1978 was zij raadslid en van 1972 tot 1976 tevens, de eerste vrouwelijke, wethouder in de gemeente Leeuwarderadeel. Nog vele jaren na deze periode bleef zij betrokken en actief. Toen het bezoeken van vergaderingen niet meer ging, belde ze nog regelmatig naar bestuurs- of raadsleden met een positief-kritische noot of wijze raad. Mevrouw Stolte was belangrijk voor de partij en de partij was belangrijk voor mevrouw Stolte.


De speciale ledenveradering in oktober 2016 waarin de afdelingen Leeuwarderadeel en Leeuwarden samen gingen, wilde ze beslist niet missen. Ondanks haar hoge leeftijd lukte het gelukkig aanwezig te zijn en hadden we met elkaar een mooie ochtend in Koarnjum. Tijdens de rondvraag had zij twee boodschappen voor ons. Meer vrouwen in de politiek, dat was volgens haar nog steeds een belangrijk aandachtspunt. En we moeten ons realiseren dat alle verworvenheden van nu er niet vanzelf zijn gekomen.
Strijdbaar, wars van politieke spelletjes en altijd trouw aan haar principes, zo zullen we ons haar herinneren. Voor haar jarenlange inzet zijn we haar veel dank verschuldigd.
0
0
0
s2smodern