Werkbezoek IKC Franciscus- (jeugd)zorg op school

260Woensdag 3 juli hebben wij een zeer inspirerend werkbezoek aan het Integraal Kindcentrum Franciscus gebracht.

Wat daarbij opviel was de bevlogenheid om kinderen gelijke (onderwijs)kansen te geven en juist kinderen die zich vanwege diverse redenen in een achterstandssituatie bevinden (bijvoorbeeld armoede, gezinsproblematiek of problematische scheidingen) met extra zorg en aandacht te ondersteunen.

Die ondersteuning richt zich daarbij ook altijd op de omgeving van het kind(ouders, opvoeders, netwerk). Vanuit de gedachte dat problemen die kinderen op school laten zien, heel vaak ook te maken hebben met hun opgroei/opvoed-situatie en dat er dus altijd breed gekeken moet worden.

In dit IKC heeft zich een prachtige samenwerking ontwikkeld tussen het wijkteam, de kinderopvang (Sinne kinderopvang) en de basisschool, juist als het gaat om hulp en extra aandacht voor die kinderen die daar baat bij hebben. Kernwoorden: laagdrempelig, met vertrouwen, normaliseren (ipv problematiseren), praktisch en daadkrachtig.

Een voorbeeld dat zeker navolging verdiend en wat laat zien dat vroeg en preventief ondersteunen escalatie en cumulatie van problemen tegengaat en vaak zelfs voorkomt. Meer informatie vind je op de site van IKC Franciscus

Anneke Adema

0
0
0
s2smodern