Inzet ervaringsdeskundigen

hands-600497340Op woensdag 13 november heeft de fractie van de PvdA Leeuwarden de motie 'Inzet Ervaringsdeskundigen' ingediend. De statushouders hebben van onze gemeente op meerdere terreinen goede en effectieve ondersteuning nodig. Tot nu toe blijven er veel kansen liggen bij het inburgeringsbeleid.

De gemeente beschikt over bijna een half miljoen euro voor nieuwe onconventionele benadering van de statushouders. Statushouders zijn kwetsbaar en zitten vaak in een doolhof aan regelingen. Daarnaast is het van belang dat de gemeente met vaste contactpersonen werkt, zodat de mensen niet van het kastje naar de muur worden gestuurd. Ervaringsdeskundigheid kan op het gebied van inburgering een grote meerwaarde zijn.

Zij weten als geen ander waar de statushouders behoefte aan hebben, zodat de ervaringsdeskundigen bewezen effectief kunnen bijdragen aan de inburgering van statushouders. Ervaringsdeskundigen weten, beter dan de vrijwilligers, welke problemen er kunnen optreden bij de inburgering en deze problemen proberen te voorkomen. Hun deskundigheid zodoende bewezen preventief bedraagt aan een betere participatie van onze statushouders.

De gemeente moet effectief beleid vormgeven voor een betere inburgering van statushouders, waarbij de inzet van ervaringsdeskundigen noodzakelijk is en een grote meerwaarde kent. De statushouders geven aan dat twee tot drie uur inburgering veel te weinig is. Wanneer de ervaringsdeskundigheid plaatsvindt in combinatie met dagbesteding/werk treden er meer win-win effecten op.

Het college wordt verzocht bij het maken van het maatwerkaanpak reeds ingeburgerde statushouders te betrekken en daarbij expliciet beleid te voren om ervaringsdeskundige met een migratie-achtergrond als beroepskrachten in te zetten. Zowel bij de gemeente als bij de gesubsidieerde instellingen die zich bezig houden met de inburgering. De kosten hiervan moeten worden gedekt vanuit het inburgeringsbudget.

De motie is met 23 stemmen voor en 13 stemmen tegen aangenomen.

Tags: Leeuwarden, , pvda, Politiek

0
0
0
s2smodern