150ste geboortedag van SDAP-propagandist Jan Jansonius

pvdaVandaag, 30 november, is het precies 150 jaar geleden dat Jan Jansonius, naar wie in Huizum terecht een straat is genoemd, in Drachten werd geboren. Hij was vanaf het eerste uur een propagandist voor de Sociaal Democratische Arbeiders Partij. Hij werd na het verlies van zijn baan voor zijn socialistische activiteiten in 1890 zelfstandig horlogemaker.

Al op zijn 18e werd hij lid van de Bond voor Algemeen Kies- en Stemrecht en van de Sociaal-Democratische Bond. In 1894 was hij aanwezig bij de oprichting van de SDAP, waarna hij in 1897 organisator was van de verkiezingscampagne van Pieter Jelles Troelstra. Na zijn verhuizing werd hij al snel raadslid van de gemeente Leeuwarderadeel en in 1904 werd hij als een van de eerste sociaaldemocratische leden in Provinciale Staten gekozen om in 1917 gedeputeerde te worden. Een jaar later werd hij benoemd tot burgemeester van Leeuwarderadeel, een functie die hij bekleedde tot 1937.


Hij was pas de derde sociaaldemocraat in ons land die deze eer te beurt viel. Jansonius, die zich in 1946 direct bij de nieuw opgerichte PvdA aansloot, was verder actief in de drankbestrijdingsbeweging, terwijl hij eveneens in de Hervormde Kerk actief was. Om een laatste verdienste te noemen die hem als een humaan man kenmerkte: hij zette zich ook actief voor de reclassering in. In tegenstelling tot de naoorlogse Encyclopedie van Friesland kreeg hij tot veler verbazing geen plek in de nieuwe encyclopedie van Fryslân. Om die fout enigszins te herstellen zullen leden van de PvdA vandaag ter gelegenheid van zijn 150ste geboortedag op zijn graf op de Huizumer begraafplaats bloemen leggen.

IMG 20201130 WA0000
0
0
0
s2smodern