Zorgen over status van werknemers met beperking

EkhartStaatsecretaris krijgt brandbrief van noordelijke werkbedrijven mede ondertekend door Andries Ekhart ( PvdA). Groningen Werknemers met een lichamelijke of verstandelijke beperking krijgen de stempel ‘tweederangs werknemer’ als het kabinet zijn plannen doorzet. Ook krijgen zij minder betaald voor hetzelfde werk dat ze nu doen. Dit voorspellen de regionale werkbedrijven voor mensen met een arbeidsbeperking in Groningen, Friesland en Drenthe. Zij dringen er daarom met een brandbrief bij staatssecretaris van Sociale Zaken Tamara van Ark (VVD) op aan geen streep door de loonkostensubsidie te zetten. Door de subsidie krijgen de werknemers nu een volwaardig loon.


Van Ark wil meer banen creëren voor mensen met een beperking door een vereenvoudiging van de regels voor werkgevers. Die krijgen subsidie zodat zij werknemers die door hun beperking minder produceren een ‘normaal’ salaris kunnen betalen. Dit worden ‘afspraakbanen’ genoemd. Maar het systeem is volgens het kabinet te complex en dit zou werkgevers afschrikken.
,,Het kabinet wil het systeem vervangen door loondispensatie, maar daar zijn wij niet blij mee’’, zegt wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA) van de gemeente Groningen, onder wie het regionale werkbedrijf valt. Functioneert een werknemer voor 40 procent, dan betaalt de werkgever ook 40 procent salaris. ,,Een werknemer met een beperking moet vervolgens zelf bij de gemeente aankloppen voor een aanvulling van zijn salaris.

Maar bij loondispensatie krijg je te maken met de regels van de sociale dienst, waardoor je niet meer verdient dan 70 procent van het minimuminkomen. Deze maatregel raakt deze werknemers dus op twee fronten: ze krijgen minder salaris en ze voelen zich een tweederangs werknemer. De kans is daarom aanwezig dat zij juist niet voor werk kiezen en dan schiet deze maatregel zijn doel dus voorbij.’’ Bovendien betekent de uitvoering van loondispensatie meer werk voor gemeenten die alle aanvragen moeten afhandelen.

De regionale werkbedrijven in de drie noordelijke provincies zoeken niet alleen werk voor werknemers bij reguliere bedrijven. Ze bieden ook zelf werk aan mensen die door hun beperking niet bij een regulier bedrijf aan de slag kunnen. Gezamenlijk hadden ze medio dit jaar 4302 afspraakbanen gevonden. Hiermee zaten ze 1190 boven het streefcijfer voor heel 2017. Lees hier de brief 2017_12_15_Brief_arbeidsmarktregios_inzake_loondispensatie.pdf bron: frank.von.hebel @dvhn.nl

Tags: Leeuwarden, , pvda, Andries Ekhart, staatsecretaris, werk en economie, werkbedrijven

0
0
0
s2smodern