Henk Deinum presenteert rode loper naar binnenstad

Nieuw StationskwartierEen nieuwe rode loper naar de binnenstad. Zo noemt PvdA-wethouder Henk Deinum het nieuwe Stationskwartier. Een nieuwe, uitnodigende entree van het NS station richting het centrum.


De PvdA werkt al jaren aan een aantrekkelijke, veilige en gastvrije hoofdstad. De komende jaren zal tussen het station en de Prins Hendrikbrug een aantrekkelijk plein gerealiseerd worden, met ruimte voor langzaam verkeer en groen. Vanmiddag werden de plannen gepresenteerd in café Wouters. Door wethouder Henk Deinum, gedeputeerde Sietske Poepjes, Oeds Westerhof (LWD2018)  en kunstenaar Jaume Plensa.

Ondergronds fietsenstalling
De gemeente Leeuwarden, provincie Fryslân, NS en ProRail maakten samen een inrichtingsplan voor het gebied voor het station tot aan de binnenstad. Aan de noordkant van de Stationsweg ontstaat door de wijziging van de verkeersroute een nieuw Stationsplein waar alleen voetgangers en fietsers kunnen komen. Hierdoor verandert het gebied van een doorgangsgebied in een gebied waar mensen ook rustig kunnen verblijven. Het autoverkeer rijdt in de plannen voortaan met een lage snelheid (30 km per uur) rechtdoor langs het Aegongebouw.

Verder krijgt het busstation een nieuwe lay-out, die flexibel, overzichtelijk en veilig is, en er komt een grote ondergrondse fietsenstalling, waar bezoekers de eerste 24 uur hun fiets gratis kunnen stallen. Hiermee is het mogelijk om alle fietsenstallingen voor het station op straatniveau te verwijderen.

Eerste van elf Friese fonteinen
Om het stationsgebied een eigen en uniek karakter te geven, is in het kader van ‘Eleven Fountains’ een fontein ontworpen door de bekroonde Spaanse kunstenaar Jaume Plensa. Wetsus, internationaal topinstituut voor watertechnologie, wordt betrokken bij de verdere ontwikkeling van de fontein. Eleven Fountains is een van de grote projecten van Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa 2018.

De PvdA-fractie, het College en de gemeenteraad werken al jaren aan verbetering van de Leeuwarder binnenstad. Ook de komende jaren zetten we die kwaliteitsslag door. PvdA-raadslid Hein de Haan stelde eerder voor de Stationsstraat onder de Aegon door te trekken, zodat een plein ontstaat tussen station en Prins Hendrikbrug. Hij kreeg hiervoor brede steun in de raad en op Facebook.
0
0
0
s2smodern