IMG5002Op 23 augustus j.l. is Giesbert (Gijs) de Vries op 96-jarige leeftijd overleden. Gijs was in de 60-er, 70-er en 80-er jaren van de vorige eeuw zeer actief voor de Partij van de Arbeid, eerst als secretaris van de PvdA-afdeling Leeuwarden, daarna als gemeenteraadslid (reeds vanaf 1963) en vice-fractievoorzitter en later als wethouder. Hij groeide op in De Hoeve als zoon uit een groot arbeidersgezin (11 kinderen) waarin, mede dankzij betrokken onderwijzers, volksverheffing bovenaan stond (Gijs deed graag mee aan natuurverkenning, muziek, toneelspelen etc.).

In zijn jeugd was hij ook een actief korfballer, later was hij zelfs 25 jaar korfbalscheidsrechter. Het waren ook jaren waarin Gijs gevormd werd tot een zeer bewust levend geheelonthouder. Zo is hij decennia voorzitter geweest van de Ando Friesland. Eerst werkte hij in de kinderbescherming. Hij beheerde als wethouder vele jaren de portefeuille Sociale Zaken, een portefeuille die goed bij hem paste want Gijs had een bovengemiddeld sociale inborst. Dat maakte dat hij zich ook actief inzette voor mensen met individuele problemen als ze zich tot hem wendden met een klacht of een verzoek. Dat was echt typerend voor Gijs: hij had een bovengemiddeld gevoel voor rechtvaardigheid en dat sierde hem. In de Rooie Pepers van september 1980, waarin ik hem een lang interview (5 blz.) afnam zei hij: ‘Ze verwijten me nu nog wel ’s dat ik meer maatschappelijk werker ben dan bestuurder’.

Illustrator: Rienk KruiderinkLees meer

0
0
0
s2smodern

Champange-torenOp vrijdag 4 september bent u van harte uitgenodigd om, samen met het bestuur, de fractie en wethouders, het nieuwe politieke seizoen in te luiden. Vanaf 16.00 uur zijn de deuren open en gaan wij met zijn allen, onder het genot van een hapje en drankje, vooruitkijken op wat komen gaat. Deze keer zijn wij te gast bij De 2 Gemeenten aan de Grousterdyk 1 in Jirnsum. De borrel duurt tot ongeveer 18.00 uur. Vanwege de geldende coronamaatregelen horen wij graag of u aanwezig kunt zijn. U kunt dit kenbaar maken door een mail te sturen naar secretaris@pvdaleeuwarden.org.

Namens het bestuur van PvdA Leeuwarden zien wij u graag op vrijdag 4 september a.s.

 

0
0
0
s2smodern
LeeuwardenDe rijksoverheid moet de volkshuisvesting en ruimtelijke ordening weer terugbrengen in het hart van de politiek. De liberalisering is ‘veel te ver doorgeschoten’. Deze oproep doen wethouder Roeland van der Schaaf van Groningen en Hein de Haan van Leeuwarden. Beide PvdA-bestuurders voerden woensdag overleg in de Friese hoofdstad. ,,We trekken samen op. Er is veel meer wat ons bindt dan wat ons scheidt.’’

De Haan pleitte afgelopen week voor een omslag in het Leeuwarder woningbouwbeleid: wijken moeten weer een mix van huizen voor rijken en armen bieden. Woningcorporaties verdienen herstel van hun ooit zo belangrijke positie, ook als verhuurder voor middeninkomens en mensen met zorg aan huis. Je kunt die verantwoordelijke rol niet aan de markt overlaten, vindt De Haan.Ook Groningen kampt met huisvestingsproblemen. (Foto Niels Westra en artikel LC door Erwin Boers)

Lees meer

0
0
0
s2smodern
Hein-de-haanDe Leeuwarder volkshuisvestigingwethouder Hein de Haan (PvdA) met op de achtergrond de buurt Achter de Hoven/Vegelin. Deze vroegere probleemwijk werd twintig jaar geleden deels gesloopt en herbouwd. Hierdoor ontstond er een betere menging van armere en rijkere bewoners. De sfeer en het imago van de buurt werden hier sterk mee verbeterd

Nieuwe Leeuwarder woonwijken moeten voortaan altijd een mix bieden van koophuizen en sociale huurwoningen. Ook op het platteland moeten woningcorporaties aanwezig blijven. Dit staat in de ontwerp-volkshuisvestingsvisie die de PvdA-wethouder Hein de Haan begin deze zomer uitbracht. De gemeenteraad buigt zich er komende herfst over. Het betekent een breuk met het beleid van de afgelopen twintig jaar. Toen lag de nadruk bij uitbreidingswijken vooral op koopwoningen. (Foto Niels Westra, Artikel LC door Erwin Boers)

 

Lees meer

0
0
0
s2smodern

Meer artikelen...