Standpunten

Wonen, Economie en Toerisme

WONEN

Iedereen verdient een betaalbare woning. Er moeten dus voldoende betaalbare huurwoningen zijn. Ook koopwoningen moeten er zijn, zowel goedkope als duurdere woningen. In de stad moet meer groen komen. Kleine huisjes of samen met anderen in een groot huis, de PvdA vindt dat het mogelijk moet zijn.

Bewoners bepalen in buurten zelf hoe ze het veiliger kunnen maken. Ook kunnen ze, als ze dat willen, zelf het groenonderhoud in de buurt doen. Dat wordt dan door de gemeente betaald. Niemand zo meer dan 40% van zijn inkomen kwijt moeten zijn aan het wonen. Woningen moeten zo gebouwd worden dat ze energie-zuinig zijn. Dat bespaart op energiekosten. De PvdA gaat voor duurzame energie: zon, wind, aardwarmte of biogas. Woningbouwcorporaties gaan zonnepannelen op de daken van hun huizen leggen.

Voor iedereen een betaalbare, goede woning. Woningen voor oudere mensen in de buurt bij een zorgcentrum. Slimme technische voorzieningen in woningen zodat mensen er langer zelfstandig kunnen wonen. Meer fietspaden en wandelpaden in het landelijk gebied. Gemeentelijke belastingen stijgen niet meer dan de algemene prijsstijging. Als kinderen hun ouders bij hen op het erf willen laten wonen, dan mag dat. Initiatieven die het samen leven verbeteren worden door de gemeente gesteund
Als je dringend een woning nodig hebt, moet dat binnen drie maanden geregeld zijn. De wachtlijst voor andere mensen is maximaal 1 jaar. We gaan woningen die verkrot zijn aanpakken Alle studentenwoningen en winkelpanden moeten brandveilig zijn. Dat gaan we ook controleren. Historische plekken in de dorpen en in de stad moeten behouden blijven.

ECONOMIE EN TOERISME

De PvdA wil de economie in de stad en de regio versterken. In Leeuwarden is veel werk voor mensen uit de hele provincie Fryslan. De PvdA zet vooral in MKB en water- en zuiveltechnologie. De dorpen moeten een gezellig centrum hebben. Winkels moeten zoveel mogelijk bij elkaar zitten. Activiteiten moeten gestimuleerd worden. Ook de binnenstad van Leeuwarden moet gezellig zijn als een huiskamer met veel activiteiten.

Er komt een speciaal plan voor de binnenstad van Leeuwarden en voor Grou en Stiens. Het zijn de belangrijkste kernen met winkels, horeca en culturele activiteiten. De omgeving van het WTC en de Tesselschadestraat krijgen een opknapbeurt.
Het toerisme wordt steeds belangrijker voor onze gemeente. Watersport is belangrijk. Jongeren willen graag kitesurfen, boarden en suppen. LF2018 kan er voor zorgen dat er grote groepen bezoekers komen.

De gemeente zorgt, samen met de bedrijven, voor werk voor iedereen. Bedrijven moeten een plek krijgen waar ze geen overlast bezorgen. Lege plekken op een bedrijventerrein moeten eerst opgevuld worden. In winkelgebieden moet je veilig kunnen wandelen en fietsen. De Prins Hendrik-brug moet weer open kunnen, zodat boten de stad in kunnen. Leeuwarden moet meer mensen trekken die een mooie stad willen bezoeken. Daarom is meer geld nodig voor reclame voor de stad. Grou moet aantrekkelijk en gezellig blijven voor de watersport.
0
0
0
s2smodern